Vijesti / Ostalo

Kovanice od 25 kuna građani ljubomorno čuvaju

Kovanice od 25 kuna građani ljubomorno čuvaju

Kovanice od 25kn su zaista rijetkost u novčanicima hrvatskih građana (istina, nije bolja situacija ni s drugim iznosima), pa je zato svakom neobično kad primi takvu kovanicu.

25kuna

Tako je bilo i u Đakovu u jednoj trgovini kada blagajnica nije znala da li je kovanica od 25kn "redovno” platno sredstvo ili dio numizmatičke kolekcije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Došla sam u jedan od naših trgovačkih centara i račun sam namjeravala platiti kovanicama u vrijednosti 25 kuna. Međutim, djelatnica na blagajni ostala je začuđena kada sam joj ponudila novac. Kako nije bila sigurna je li to “redovno” platno sredstvo ili dio numizmatičke kolekcije, zvala je voditeljicu smjene i pitala za savjet. Račun sam na kraju platila kovanicama - kaže za Glas Slavonije jedna Đakovčanka. Zanimljivo je, dodaje, kako je djelatnica centra kazala da već šest godina radi u centru, no nikada se prije nije susrela s takvim novcem.

Iako je Hrvatska narodna banka početkom ovog mjeseca u optjecaj pustila 20 tisuća komada prigodnog kovanog novca od 25 kuna, posvećenog potpisivanju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji 9. XII. 2011., tih kovanica je jako malo u opticuaju. Razlog tome je što većinom tko se ih se i dokopa, većinom ih čuva za uspomenu.

Prigodni optjecajni novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, čiji je promjer 32 milimetra, a kovanica je izrađena od dvodijelne kovine. Mnogi će se složiti da je to najljepša hrvatska kovanica. HNB je do sada deset puta izdao prigodne kovanice od 25 kuna, o čemu vožete više pročitati na stranicama Wikipedije.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!