Vijesti / Ostalo

Od subote novi Prekršajni zakon, pogledajte što vas čeka

Od subote novi Prekršajni zakon, pogledajte što vas čeka

Od sutra (subota, 1. lipnja) na snagu stupa novi Prekršajni zakon. Uvodi se niz novosti u plaćanju kazni.

Plaćanje prekršaja na licu mjesta donijet će prekršitelju 50 posto popusta, ali samo ako je propisana kazna do dvije tisuće kuna. Ukoliko nemate toliko gotovine kod sebe, možete skoknuti do obližnjeg bankomata. Najavljeno plaćanje karticama još uvijek neće biti moguće jer policiaj raspolaže sa samo 50-ak POS aparata.

Tko kaznu plati u zakonskom roku, smatrat će se da je platio puni iznos kazne ako plati samo dvije trećine izrečene novčane kazne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novost je i uvođenje beznačajnog prekršaja. Policajac na terenu sam će odlučivati o 'beznačajnosti'. Takvi prekršaji u početku se neće unositi u bazu dok se ne napravi informatička baza. Beznačajni prekršaj znači da tužitelji neće pokretati postupak ako je stupanj ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra neznatan i ako nema potrebe za kažnjavanjem.

Tu je i mogućnost pregovaranja o uvjetima priznavanja krivnje i sporazuma o sankciji. U policijskim postama biti će policijski službenici koji će se baviti odmjeravanjem kazne i ublažavanjem, ali neće moći kaznu spustiti ispod minimuma koji je zakonom propisan za pojedino djelo. Postignuti sporazum između tužitelja i okrivljenika se potom dostavlja sudu, koji ga potvrđuje ili odbija.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!