Proglašen najbolji slavonski kulen
Stručnjaci su ponovno odlučili - Valpovčani prave najbolji kulen. Deseti, jubilarni put priznanje za najbolji kulen otišlo je u ruke Josipa i Katice Gazdić sa obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Gazdić.
Dodjela nagrada održana je u prostorijama HGK – Županijske komore Osijek. Ove godine na ocjenjivanje pristiglo je čak 52 uzorka.
Josip Gazdić na kulenijadi sudjeluje već 16 godina, a kući on i njegova supruga nose već 10-ti šampionski pehar, ovaj put i uz vrijedan dar – stroj za mljevenje mesa.
Predstavljamo: Njegovo veličanstvo kulen
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Povećanju današnjeg broja posjetitelja zasigurno doprinosi i Zeleni četvrtak, manifestacija kojom se želi potaknuti građane na, prije svega, usvajanje zdravih prehrambenih navika
-
-
Na naizgled jednostavno pitanje kandidat je ponudio potpuno neočekivani odgovor
Puno pozornosti, kaže, poklanja izboru sirovine, a nagradi doprinosi i višegodišnje iskustvo u punjenju, vezanju, dimljenju, te osobito - čuvanju kulena. 24 godine je u poslu proizvodnje kulena, a kupce je stjecao godinama, često usmenom predajom. Razdoblje unatrag 3 godine ocjenjuje iznimno dobrim za proizvodnju kulena, no svejedno je oprezan u proširenju posla.
"Što se tiče povećanja proizvodnje, nismo previše zagrijani za to. Dovoljno nam je da održimo ovaj trend koji sada imamo, odnosno eventualno neznatno povećavat proizvodnju u idućim godinama. I kod nas je recesija učinila svoje, kod prodaje svojih proizvoda" kaže Josip Gazdić, vlasnik OPG Gazdić iz Valpova.
Po završetku dodjele, gosti su imali prigodu i isprobati uzorke kulena. Ovo je najlegitimnija kulenijada, slažu se proizvođači, jer se uzorci ispituju u Centru za kvalitetu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.
"Kulen se može raditi jedino od svinje koja je rasla u Slavoniji i Baranji i ona mora biti stara od 10-15 godina. To ne mogu biti svinje pasmine petren i tako, već landras i ostale plemenitije pasmine", dodaje Gazdić.
Što bi proizvođači trebali popraviti kako bi im kulen bio kvalitetniji, kakav je kemijski sastav njihovih uzoraka – sve su to danas mogli saznati. Broj onih koji su sudjelovali dvostruko je veći od prošlogodišnjeg – istaknuto je na dodjeli nagrada. Dodijeljeno je 10 zlatnih, 23 srebrne, 9 brončanih medalja te 10 diploma za sudjelovanje.
Tekst: STV
Izdvojeno
-
Donosimo vam recept za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš i domaću tjesteninu
-
Moša je oduvijek bila poznata i kao pravi gradski kvart iliti, bolje rečeno, firtl u kojemu su živjeli pravi gradski dečki i cure koji su se uvijek, osim sitnih kavgi s Retfalčanima, držali zajedno
-
Nakon devet godina života u Irskoj kući se vratio i Osječanin Dino Dželihodžić
-
Kratka imena, dva sloga, to su trendovi: Liam, Noel, Lota, gotovo je doba Štefanija i Terezija
Reci što misliš!