Sport / Nogomet

Zdravko Josić vodi klub prema preoblikovanju i stabilizaciji

Zdravko Josić vodi klub prema preoblikovanju i stabilizaciji

Dugo su ga lomili, dugo je pružao otpor, ali je na koncu ipak popustio i odlučio se na najveću avanturu u svom životu. Zdravko Josić izabran je za novog predsjednika NK Osijek.

Taj poduzetnik već je dugo upleten u život i rad kluba, ali nikada se nije želio posebno eksponirati. Već je i nekoliko puta bio kandidat za predsjednika, no uvijek bi vješto izbjegao inaguraciju. Ovaj put je odlučio riskirati i prihvatio je ulogu predsjednika.

- Mnogi su mi već rekli da sam lud što se prihvaćam te uloge zbog situacije u kojoj se NK Osijek nalazi. Mislim da trenutak nikada nije bio složeniji u cijeloj klupskoj povijesti i zato mi je čast što sam dobio priliku da pokušam klubu pomoći da konačno ozdravi. Moj konačni cilj je NK Osijek napraviti stabilnim klubom na svim poljima, a to toga nas čeka strašno težak put, kaže Zdravko Josić, novi predsjednik bijelo-plavih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otvorenih pitanja je milijun, nije lako odlučiti odakle krenuti. Financijski je klub već dugo "na klocnama" što je omiljeni Josićev izraz za probleme te prirode. Iza njegovog imenovanja se vjerojatno kriju čvrsta obećanja važnih struktura da će pružiti pomoć, jer teško da bi se Zdravko prihvatio uloge bez tih garancija.

- Ma, gledajte nitko od nas nema snagu sam financirati jedan takav pogon kakav je NK Osijek. Osobno mogu obećati da se mi u Izvršnom odboru nećemo predati dok ne iscrpimo sva moguća rješenja za financiranje kluba, ali nećemo moći živjeti bez podrške političkih i gospodarskih subjekata Grada i Županije. Vjerujem da će ta suradnja funkcionirati uzorno, a na meni i mojim suradnicima je da u klub privučemo još neke izdašnije sponzore.

Pričalo se i o ideji strateškog partnerstva s Bayerom iz Leverkusena. Ima li istine u tim pričama?

- To je jedna od ideja. Ostvarili smo još neke kontakte po tom pitanju i čvrsto se nadam da će jedan od njih na kraju uroditi plodom. To bi značilo da smo posve zatvorili financijsku konstrukciju.

kohorta osijek

NK Osijek u ovom trenutku ne stoji bajno ni na sportskom planu. Situacija je pomalo paradoksalna jer se s jedne strane klub nalazi u borbi za opstanak, ali s druge još uvijek je živa europska ideja jer predstoje utakmice polufinala Kupa s Cibalijom.

- Sa sportskom aspekta naši su ciljevi opstanak u prvoligaškom društvu i plasman u finale Kupa što bi nam moglo donijeti izlazak na europsku scenu nakon deset godina. Vjerujem da su oba cilja ostvariva.

Kada smo već kod momčadi na ljeto bi se ona mogla gotovo raspasti jer većini prvotimaca istječu ugovori. Vremena za pregovore nema, a još je manje resursa. Koji su Josićevi aduti u pregovorima oko potpisivanja novih ugovora.

- Većini igrača ponudit ćemo nove ugovore. Oni će biti svedeni na realne osnove, točnije na one iznose koje će klub moći redovito servisirati. Sad hoće li igrači to prihvatiti ili će krenuti u potragu za nečim boljim ne želim prejudicirati.

Kamen spoticanja u kreiranju kadrovske politike mogli bi biti i enormni dugovi prema igračima. Postoji li plan za njihovo rješavanje?

- Planiramo na ljeto ostvariti neke transfere koji bi nam trebalo pomoći da se riješimo i taj problem. Jasno, dio novca ćemo pokušati pribaviti i kroz tekuće poslovanje. Uglavnom, čvrsto vjerujem da za klub dolaze bolji dani, zaključio je optimistično Zdravko Josić, a na rastanku u šali uzviknuo:

- Idemo sad - samo valjda ne u Drugu ligu!

Predsjedniče, nemojte psovati molimo, pa ni u šali!

 

AUDIO: Mihin razgovor s Josićem {play}https://sib.hr/mp3/nkos/20112012/2703josic-duze.mp3{/play}

[blockquote]PROMJENE STATUTA: Predsjednička funkcija opet volonterska
Izvanredna sjednica Skupštine donijela je i neke promjene Statuta kluba. Najvažnija je ta da se predsjednička funkcija opet karakterizira kao volonterska. To je učinjeno zbog toga što je na posljednjoj skupštini prije ove održanoj u kolovozu 2010. mijenjan taj članak s obzirom na to da je Robert Špehar bio predsjednik-profesionalac koji je za svoj rad primao naknadu. Vjerojatno će po tome ostati i jedini u klupskoj povijesti. Novi predsjednik Zdravko Josić bit će predsjednik-volonter, kao i velika većina njegovih prethodnika. Promijenjene su i neke odredbe koje se tiču broja članova Izvršnog odbora, pa će tako, umjesto dosadašnjih 21 - 35 ljudi, to klupsko tijelo moći činiti tek 9 - 15 ljudi. Poduzete su i neke akcije oko novih pravila utvrđivanja članstva u Skupštini (kako bi se izbjegli subotnji scenariji nedostatka kvoruma, nap. a.), ali te prijedloge tek treba odraditi Izvršni odbor, isto kao što će trebati odrediti i novog klupskog direktora. U tome najbolje kotira Valentina Koprivnjak.

IZVRŠNI I NADZORNI ODBOR
Novi Izvršni odbor kluba činit će 11 ljudi. Predsjednik je Zdravko Josić, dopredsjednici Darko Tolić i Vječeslav Rački, a članovi su Darko Dumančić, Dubravko Ižaković, Marko Biloš, Antun Sebenji, Saša Šarac, Darko Kovačević, Slavko Vukšić i Predrag Ribić. Sastav Nadzornog odbora ostao je nepromijenjen, na čelu će mu i dalje biti Zvjezdana Tuma-Pavlov, a članovi su Zoran Vladović i Marin Pajić.

MILIJUNSKI DUG
100 milijuna kuna iznosi ukupni dug NK Osijek koji bi trebao biti anuliran kroz proces preoblikovanja. Riječ je dugovanjima prema državi i drugim vjerovnicima koji su spremni svoja potraživanja pretvoriti u temeljni kapital budućeg športskog dioničkog društva NK Osijek. [/blockquote]

 D. Keler (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!